DANI 1061 | 02.11.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

Jedna država, troje usta, hiljadu jezika?!

izbori 2018

Predsjedništvo BiH između Vladimira Putina i NATO-saveza

Jedna država, troje usta, hiljadu jezika?!

Šta očekivati od Dodika kojem je Sarajevo druga država, Komšića kojem je država sve i Džaferovića koji se najviše drži slova Ustava: varnice svakako, ali i želju da se pokaže kako u Bosni i Hercegovini nije sve crno

N ovi saziv kolektivnog šefa Bosne i Hercegovine naredne četiri godine čine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, a analitičari su se, već dan-dva nakon izbora, utrkivali u ocjenama hoće li naša zemlja zbog ovakvog sastava upasti u još dublju krizu, dodatno se posvađati sa komšijama i svijetom ili je ipak moguće očekivati kakav-takav konsenzus, makar o najvažnijim pitanjima za stanovnike koji se (još) nisu odlučili na bijeg.
Nije manjkalo u postizbornoj groznici izjava i optužbi, usmjerenih na i od druga dva pomenuta člana Predsjedništva... Pa je Dodik najavio kako će unijeti zastavu RS-a u zgradu državnog vrha, koja tamo ionako već stoji, a sjednice sa kolegama održavati tako što će se javljati iz predgrađa Sarajeva, poznatijeg kao Istočno Sarajevo. Ekipa Dana obišla je ovih dana i čuveni administrativni centar, koji Dodik oprema kao svoje novo sjedište, a koje su osim nas i radnika posjetili i predstavnici SPC-a, kako bi, valjda, osveštali prostorije.

I piletina i govedina

Osim zastave, Dodik je predložio Komšiću i Džaferoviću da odmah zatraže kandidatski status BiH u EU, pa se, nažalost, može zaključiti da ga je, bar kada je o rokovima i uslovima riječ, uhvatio bezrazložni optimizam koji je dosad krasio poraženog kandidata za člana iz reda Hrvata Dragana Čovića.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.