DANI 1061 | 02.11.2018.

Adem Džaferović

Piše: Adem Džaferović

Isuviše ih ne bi htjeli sa SDA

izbori 2018

Kantoni: Najviše osvojenih glasova ne garantuje vladanje

Isuviše ih ne bi htjeli sa SDA

Formiranje skupština u deset kantona Federacije BiH trebalo bi biti završeno u narednih mjesec ili dva, nakon što lideri stranaka dogovore koalicione sporazume

Od objave prvih preliminarnih rezultata općih izbora traje priča o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini. Više medijskog prostora u danima nakon izbora, zauzimale su samo priče o izbornim krađama i prevarama. Ali, za razliku od njih, o formiranju vlasti se počelo pričati dosta prije izbora.

Premijerska borba

Preciznije, o problemima koji će nastati, jer političke stranke nisu uspjele dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH koje su bile obaveza Parlamentarne skupštine BiH nakon presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ipak, na proces formiranja vlasti u deset kantona Federacije BiH neće utjecati neizmijenjeno izborno zakonodavstvo, jer se sama presuda tiče popunjavanja federalnog Doma naroda.
Ono što, međutim, sigurno usporava uspostavu vlasti u kantonima i o čemu će možda još i dugo biti govora, jesu međusobni pregovori stranaka o formiranju koalicija. U nekim kantonima, prema trenutnom stanju, na vlasti će ostati iste stranke koje su vladale i prethodne četiri godine, dok bi u nekim, ipak, moglo doći do promjena.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.