DANI 1061 | 02.11.2018.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Putin Vučiću jasno rekao: Nemoj rješavati Kosovo!

intervju

Milivoj Bešlin

Putin Vučiću jasno rekao: Nemoj rješavati Kosovo!

Rusiji trebaju jedan zamrznuti konflikt i nestabilnost, kaže srbijanski istoričar i analizira rezultate opštih izbora u Bosni i Hercegovini te objašnjava zašto su Srbija i Hrvatska ovoga puta tako otvoreno podržale Milorada Dodika i Dragana Čovića, da li neuspjeli referendum u Makedoniji dodatno destabilizuje region i kako će istorija zapamtiti njemačku kancelarku Angelu Merkel

Pokušavajući da objasni ideju razgraničenja sa Kosovom oko koje se posljednjih mjeseci lome koplja i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da “niko u svetu danas ne zna gde su granice” zemlje čiji je izabrani predsjednik i da je, predlažući takav model, samo pokušao da utvrdi činjenično stanje. Svega nekoliko minuta kasnije, predsjednik Vučić oštro je kritikovao ambasadora SAD-a u Beogradu Kylea Scotta zbog toga što se američki diplomata usudio da kaže da za njegovu zemlju “Vlada u Prištini nije takozvana”. Ova igra može da bude, al’ ne mora da znači, na kojoj jednako insistiraju i predsjednik Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači, cio region zapadnog Balkana drži u stanju konstantne napetosti i iščekivanja. Regionalnu nestabilnost dodatno pojačavaju ne samo neuspješni referendum o promjeni imena Makedonije i nedavno održani opšti izbori u Bosni i Hercegovini, nego i uspavana i inertna EU, nesposobna - ili nezainteresovana - da se odlučnije angažuje u rješavanju brojnih problema na zapadnom Balkanu.
“Pregovori između Srbije i Kosova trenutno se nalaze u nekoj vrsti blokade i ćorsokaka. Ideja o razmeni teritorija i stanovništva koju žele da sprovedu predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, očito nema podršku ključnih međunarodnih adresa. Ovom eksperimentu se najoštrije protive Berlin i London, koji najbolje poznaju situaciju na Balkanu i svesni su svih opasnosti koje iz navedenog rešenja proizlaze.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.