DANI 1061 | 02.11.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Obrazovni sistem se ne gradi preko noći

intervju

Srebren Dizdar, anglist i prevodilac

Obrazovni sistem se ne gradi preko noći

U Mostaru je krajem septembra održan prvi Salon akademske knjige u organizaciji Ministarstva nauke i obrazovanja FBiH i Zajednice nakladnika/izdavača BiH. Jedan od gostiju prvog Salona bio je i profesor Srebren Dizdar. On u razgovoru za Dane govori o akademskoj produkciji u BiH i iskustvima profesorskog rada

Tokom pet dana Salona akademske knjige Mostar je bio epicentar nauke u Bosni i Hercegovini, mjesto održavanja vrijednih naučnih događaja i susreta naučnika, akademskih radnika, izdavača i studenata na kojima, kako su kazali organizatori, leži budućnost nauke u Bosni i Hercegovini.
“Ovaj salon je okupio naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta i svih onih koji čuvaju i njeguju plamen nauke u našoj državi. Dio je to kontinuiranog nastojanja da se promovira i popularizira nauku kao osnovu pozitivnih društvenih i privrednih kretanja te sveukupnog društvenog napretka. Riječ je o značajnom događaju u okviru kojeg je predstavljena aktualna naučna produkcija, akademska izdanja profesionalnih izdavača te visokoškolskih i naučnih ustanova iz Bosne i Hercegovine. Pored toga što je na jednom mjestu promovirano naučno izdavaštvo Bosne i Hercegovine, Salon akademske knjige imao je za cilj uvezati izdavače te učiniti naučnu knjigu dostupnom što većem broju građana”, kazali su organizatori.
Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika BiH, kazao je povodom prvog izdanja Salona da je akademska knjiga svugdje u svijetu važan segment izdavaštva.
“Neki od najvažnijih i najuspješnijih svjetskih izdavača upravo su izdavači stručne knjige.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.