DANI 1061 | 02.11.2018.

Razgovarala: Edina Kamenica

Piše: Razgovarala: Edina Kamenica

Nije Jugoslavija bila vječiti bolesnik

intervju

Prof. dr. Husnija Kamberović, historičar

Nije Jugoslavija bila vječiti bolesnik

Zapravo, kao država, trajala je otprilike kao jedan ljudski život i u tom smislu kao da je prošla kroz sve faze kroz koje prolazi čovjek: preležala je uobičajene dječije bolesti, stasala sredinom 20. stoljeća, bila snažna u zreloj dobi, ali ju je snaga izdala pod starost i na kraju je pokleknula, ne toliko zbog starosti koliko zbog toga što su je drugi gurnuli na rub ponora u koji se survala. Bilo je u njoj snage da još živi, kaže prof. dr. Kamberović u intervjuu za Dane

DANI: Slažete li se s tvrdnjom da je 2018. godina važnog jubileja - sto godina od nastanka Jugoslavije, bez obzira na to što te države više nema?

KAMBEROVIĆ: Jugoslavija je kao država postojala od 1918. do 1992. i tokom svoje historije prolazila je kroz različite forme, a to što je nestala sa historijske scene, ne znači da se ne treba sjećati njenog početka. Da bi se razumio osnovni historijski smisao njenog postojanja, neophodno je gledati na postojanje u cjelini, a ne davati ocjene samo na temelju tragedija koje su pratile njen nestanak. Jugoslavenska država je nastala prije 100 godina, na koncu 1. svjetskog rata i to je historijska činjenica o kojoj možemo imati različito mišljenje, ali se ne može izbrisati iz povijesti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.