DANI 1061 | 02.11.2018.

Xavier Bougarel

Piše: Xavier Bougarel

Feljton

Bosna, anatomija rata (IV)

Sve protivrječnosti pljačkaške ekonomije

Lakoća s kojom francuski istoričar slaže činjenice o počecima balkanskih ratova devedesetih gotovo je fascinantna, ali zaključci do kojih taj način vodi mnogima se, s jedne strane, neće svidjeti, a s druge pokazaće koliko su razumijevanje jednog istorijskog perioda i pogled na njega širi kad čovjek nije ograničen vlastitim učešćem i vlastitom ulogom. Dani u četiri nastavka iz knjige prenose dva poglavlja - četvrto Od vojske do paravojnih formacija, od paravojnih formacija do vojski i peto Ekonomija rata, od pljačke do mobilizacije

U razdoblju 1992-1994., nekoliko hrvatskih enklava u centralnoj Bosni, poput Kiseljaka, Vareša ili Žepča, pretvara se u prave “skretnice” između srpskih i muslimanskih teritorija (prolaz protjeranih civila i švercovane robe, trgovina oružjem, municijom i naftnim derivatima). U isto vrijeme, Velika Kladuša postaje raskršće raznoraznih nelegalnih trgovina između Hrvatske, Srbije, “srpskih republika” i bihaćke enklave. Mafijaški interesi postaju tad presudni u ponašanju nekih lokalnih vojnih i političkih aktera, o čemu svjedoče sve veća kriminalizacija “Herceg-Bosne” i pojava lokalnih oblika vojne saradnje na čisto finansijskoj osnovi.
Primjeri takve vrste saradnje već postoje u 1992., kad HVO skupo prodaje svoju artiljerijsku podršku slabo opremljenoj Armiji RBiH, ili prepušta srpskim snagama svoje položaje oko Jajca i Bosanskog Broda.1 Godine 1993.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.