DANI 1061 | 02.11.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Tri neuništive ključne stvari kriptovaluta

Sjećate li se euforije za bitcoinom i kriptovalutama iz novembra prošle 2017. godine? Svjetski mediji su objavljivali hvalospjeve na račun kriptovaluta, a ovdašnji su mediji to veoma rado prenosili. Osnovi moto koji se tih dana provlačio kroz sve medije je bio slijedeći: da ste prije sedam godina u bitcoin uložili 100 dolara, danas biste imali 83 miliona dolara! Ljudi su širom svijeta poletjeli da se preko noći obogate po principu “hljeba bez motike”. Mi smo tada - i u Danima i u Oslobođenju - upozoravali da je to naprosto mamac za lakovjerne željne brze zarade te da ulaganje u kriptovalute nosi veliki rizik.
Da smo tada bili u pravu, svjedoči slijedeće: da ste prije godinu uložili 100 dolara u kriptovalute, danas ne biste imali ništa! Cjelokupno tržište kriptovaluta naglo je palo od početka 2018, odmah nakon pomenute novembarske euforije, tako da sada mnogi tvrde da su kriptovalute bile zapravo samo jedan veliki špekulativni balon zasnovan na informacionim tehnologijama. Interesantno, to smo i mi tvrdili, ali prije godinu.
Uglavnom, kako god bilo, tržište kriptovaluta je u oktobru 2018.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.