DANI 1061 | 02.11.2018.

Pišu: Jasmina Mališević i Eldina Zolj Balenović

Piše: Pišu: Jasmina Mališević i Eldina Zolj Balenović

Zona sumraka u BiH: Nestaju cijeli gradovi

demografija

Jeza nas hvata kad vidimo upisne liste

Zona sumraka u BiH: Nestaju cijeli gradovi

Za samo pet godina Republika Srpska ostala je bez 10.138 studenata. Taj trend se nastavlja, a tome u prilog govore statistike s Univerziteta u Banjoj Luci - ove godine je upisan najmanji broj studenata

Mladi su naša budućnost! Moramo mladima dati priliku da rade! Trebamo ulagati u mlade... i tako do besvijesti se priča o mladima, a mladi k’o mladi, malo slušaju, čekaju i skontaju da se ništa ne dešava, pa kofer u ruke i preko granice. Mladi su, možda će neki reći, bezobrazni jer im je država omogućila ne samo državne vrtiće, škole i fakultete već i privatne, ali eto mladi su bahati pa odlaze iz ove napaćene države. Jer koga briga (osim njihovih roditelja, prijatelja, rođaka) što BiH svake godine napusti mali grad, što je ključni uzrok sve manjeg broja rođene djece, manje upisane djece u škole, ali i polupraznih univerziteta.
To su oni dobri mladi koji hoće da rade, koji su se školovali, a tu su i oni koji u privatnim školama i na fakultetima dobiju diplomu na lijepe oči - čast izuzecima.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.