DANI 1061 | 02.11.2018.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

dekonstrukcija stereotipa

Predrasude, ima li vam kraja?

U masi tmurnih vijesti kojima smo svakodnevno izloženi i kojima i sama tako često punim novinske stupce pravi sunčani zrak bila je ona o odluci Vlade Federacije BiH da uputi u proceduru zakon o legalizaciji istospolnih zajednica/brakova.
Kako se ovdašnja javnost ne samo politička nego i ona od kafane pa do onog što nazivamo akademskom zajednicom intenzivno već petnaestak dana bavi izbornim rezultatima i kombinatorikom ko će s kim koalirati i vladati, prvi korak ka ukidanju diskriminacije LGBT populacije prošao je uglavnom nezapaženo.
Kažem, uglavnom. Jer na federalnu Vladu svim silama obrušio se javni servis bh. entiteta Republika Srpska. Zadatak da se ovim pitanjem pozabavi povjeren je najpouzdanijoj huškačici koju je RTRS izrodio nakon rata. Pa se pita ona, novinarkom nazvati je značilo bi prst u oko zabiti svakoj časnoj osobi u ovoj profesiji, “kako je moguće da jedno konzervativno Sarajevo zavijeno u nikabe, u kome caruje islamski fundamentalizam, naprasno donosi tako liberalan zakon?” I daje odgovor - sve je to zarad dopadanja kvazidemokratskim vrijednostima Evropske unije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.