DANI 1061 | 02.11.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Opet ništa od Bloka 7

01.11. - Text gore desno giawes simost, laborepere

Definitivno propao posao s Kinezima?

Opet ništa od Bloka 7

Drama sa izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla okončana je u sjeni krize u mostarskom Aluminiju, po svemu sudeći, krahom tog posla s Kinezima. Naprosto, u zadatom roku Parlament Federacije nije zasjedao, nije potvrdio garancije koje je odobrila federalna Vlada i, u konačnici, pismo Sekretarijata Energetske zajednice u kojem se upozorava da posao nije u skladu sa propisima EU nije bilo ni potrebno.
O gradnji Bloka 7 priča se gotovo dvije decenije. Zemlji trebaju novi kapaciteti za proizvodnju struje jer postojećim ističu resursi, a novi tuzlanski blok trebao je biti možda i najveći. Nakon godina pregovaranja sa različitim potencijalnim investitorima, činilo se da je dogovor o kreditu od 614 miliona eura koje bi za ovo postrojenje trebala dati Izvozno-uvozna banka NR Kine konačno rješenje.
Toliko konačno da je federalni premijer najavljivao početak gradnje za septembar ove godine. A onda je polovinom oktobra istekao rok u kojem je Parlament FBiH trebao uraditi svoje i to je bilo to.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.