DANI 1061 | 02.11.2018.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Emir Kusturica

01.11. - Ličnost u fokus

Emir Kusturica

Može li se (o) budućem savjetniku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika suditi bez emocija, hladne glave, zaboravljajući bijes koji je ovaj režiser u domaćoj javnosti izazivao još od onog čuvenog postavljanja parketa kod druga mu Mladena Materića, zbog kojeg nije stigao u Veneciju po Zlatnog lava za Sjećaš li se Doli Bel? Ili čak i ranije, tokom odrastanja i momčenja po sarajevskoj Gorici u jednoj od onih, hajmo reći nezaobilaznih grupa na svim mapama tadašnjih mahalskih raja koje se u današnjem rječniku modernih demokratskih policija zovu malo drugačije?
A nije da Emir Kusturica nije talasao, da ne talasa i da neće nastaviti da talasa svaki put kad otvori usta. Nije ni da ne postoji čitav jedan krug likova iz svijeta, mnogi će možda i neopravdano reći polusvijeta, koji su decenijama na osmatračnicama i upale se ko kutnjak na svaku Kusturicinu riječ, imala ona smisla ili ne, pa onda krenu u novi krug razvlačenja i smaranja. Kao da je to bitno, baš kao što je nebitno i šta taj režiser nekad pametno prozbori, a nekad, mnogi će reći i puno češće, momački lupi.
Neće, da ne bude zabune, biti ništa drugačije ni kad slavni režiser opet bude u našem gradu, kad cirkus od bh. politike pretvori u svoj novi film, kažu biće dobar, no, biće bar drugačije u hodnicima Predsjedništva BiH. Kakvi su sve savjetnici njima hodili, Kusturica je..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.