DANI 1061 | 02.11.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Kojim putem do kuće

01.11. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Izložba Uroša Đurića u Muzeju savremene umjetnosti RS-a

Kojim putem do kuće

U Muzeju savremene umjetnosti RS-a je 11. oktobra otvorena izložba beogradskog konceptualnog umjetnika Uroša Đurića, pod nazivom Kojim putem do kuće.
Iako je ovdašnjoj publici poznat kao glumac iz kultnih filmova Srđana Dragojevića Mi nismo anđeli, bubnjar pank benda Urbana gerila, radijski voditelj i kolumnista ili sveznajući lovac u popularnom kvizu, Uroš Đurić je takođe jedan od najintrigantnijih srpskih umjetnika koji pripada onoj grupi stvaralaca čiji je rad jednaku valorizaciju doživio na međunarodnoj i na domaćoj umjetničkoj sceni.

Multižanrovska karijera

Kojim putem do kuće je prva samostalna izložba Uroša Đurića u Banjaluci zamišljena kao vodič kroz multižanrovsku karijeru ovog svestranog umjetnika koji obuhvata najznačajnije radove iz njegove bogate i uspješne karijere.
Izložba koncipirana za MSU RS-a predstavlja presjek njegovog umjetničkog opusa protekle tri decenije i obuhvata slike, fotografije i videoradove iz nekoliko Đurićevih ciklusa: Populistički projekat, Umjetnost za klasno društvo, Političko slikarstvo, Društveni portreti itd.
Ono što je svakako zanimljivo za banjalučku publiku jeste činjenica da je, osim svojih najznačajnijih radova, Uroš Đurić premijerno prikazao i najnoviji rad iz ciklusa Bog voli snove srpskih umjetnika koji je nastao u saradnji sa igračima FK Borac Banja Luka. Đurić je za potrebe ovog rada proveo nekoliko dana na treningu sa fudbalerima i stručnim štabom našeg kluba i fotografisao se kao dvanaesti igrač kluba.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.