DANI 1061 | 02.11.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Laureat umjetnik Igor Bošnjak

01.11. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Nagrada za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH - Zvono

Laureat umjetnik Igor Bošnjak

Nagrada za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH - Zvono, koja se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimiteda, kao i samostalne izložbe pri povratku iz Sjedinjenih Američkih Država, dodijeljena je u Sarajevu Igoru Bošnjaku.

Podrška mladima

Cilj nagrade Zvono je, kako ističu organizatori, nastaviti pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu.
Bošnjak je naglasio da je bio finalista 2010. godine, što predstavlja potvrdu kontinuiteta njegovog rada i zalaganja.
Predstavnica Sklopa Samira Kulenović pojasnila je da su se na izložbi predstavili finalisti Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić.
Naglasila je da se Bošnjak predstavio sa dva videorada o monumentu i ratu, ali na metafizički način, dok se mladi umjetnik Kekerović predstavio instalacijom u prostoru Hard Core, skulpturom od betonskih jaja koja predstavljaju simbol protesta te digitalnim crtežima o društveno-političkim temama.

Socijalni mediji

Umjetnica Tatić je predstavila radove Nezavršena kuća o prosječnim bh.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.