DANI 1060 | 28.09.2018.

prof. dr Mile Sadžak

Piše: prof. dr Mile Sadžak

teorija i praksa

Konektografija, derivat procesa globalizacije

Novo lice je policentrizam

Globalizacija “se kreće” jer svoje fokuse pomjera prema komparativnim prednostima država i regiona, polako se traži “nova Kina”, koja može ponuditi radno-intenzivno gospodarstvo, niske nadnice, minimum radničkih i sindikalnih prava, a to su prije svih određene afričke zemlje

The central fact of the age we live in is that every country, every market, every medium of ceommnication, every nytural resource is connected.
Simon Anholt

Connectivity is the new meta-pattern of our age.
Parag Khanna

Fenomen konektografije - Connenctography - kao posljedice procesa globalizacije je vrlo precizno i opsežno opisao Parag Khanna u svojoj knjizi1 Connectography - Maping the Future of Global Civilization. Prema stajalištima koja zastupa P. Khanna, proces globalizacije je generirao tri temeljna procesa, a to su: proces prekogranične suradnje, zatim, proces devolucije i agregacije, ali u novim geometrijama i proces geopolitičke evolucije, sada sa fokusom na konekcije, a ne na teritorije. U toku je novo mapiranje svijeta, kreira se nova mappa mundi, geography is destiny, stari slogan preinačuje se u novi slogan connectivity is destiny. Postaje sve više jasno da je upravo konektivizacija jedan conditio seine qua non procesa globalizacije, jer sama praksa jasno pokazuje da ona pored ostalih prednosti postaje jedna od glavnih investicijskih poluga globalne ekonomije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.