DANI 1060 | 28.09.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

svijet

Pouke demonstracija u njemačkom Chemnitzu

Vrijeme je za demokratsku progresivnu internacionalu

Potpuno je pogrešno desničarska divljanja smještati u kontekst njemačkih lokalnih izbora, ta je priča puno šira, šira čak i od njemačkog Aufstehena i postaje jasnija kad se prati dijalog jednog američkog kongresmena i grčkog univerzitetskog profesora

Nerede i demonstracije u njemačkom Kemnicu (Chemnitz) iz prve polovine septembra najlakše bi, čini se, bilo smjestiti u kontekst augustovske priče Dana o teškoj jeseni i još težoj zimi koja čeka njemačku kancelarku Angelu Merkel. Te su procjene bile rezultat peglanja odnosa dvije decenijama koalicione demokršćanske partije, njenog CDU i bavarskog CSU. Spor je, pojednostavljeno, izazvan zahtjevom aktuelnog njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) da se redefiniše njemačka politika prema migracijama.
Seehoferov zahtjev je, naravno, rezultat pokušaja da CSU na jesenjim lokalnim izborima zadrži pozicije u bavarskoj vlasti. Desna Alternativa za Njemačku, AfD, u takvom je naletu da bi bavarski demokršćani vrlo lako mogli izgubiti višedecenijsku vlast. Vijest da je AfD konačno preskočio socijaldemokrate i u Njemačkoj zasjeo na drugo mjesto po snazi iza Merkelicinog CDU, koja je stigla tokom demonstracija u Kemnicu, pokazuje da CSU i nije uradio baš dobar posao.
ŠTA SE DESILO U KEMNICU uglavnom znamo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.