DANI 1060 | 28.09.2018.

Elmina Muhić
Foto: Dokumentacija GSS

Piše: Elmina Muhić Foto: Dokumentacija GSS

susreti

Sarajevska stanica Gorske službe spašavanja

Motiv je samo jedan: Spasiti nekome život!

Spremni, i pored svojih poslova, u svakom času krenuti u akciju i pomoći unesrećenim, pa tako spasiti nekome život, najveća je nagrada gorskim spasiocima. Edin Merzić, Edin Zametica, Redžep Grabus i Lamija Selmanović iza sebe imaju brojne akcije, a osjećanja koja ih u tim trenucima vode su nešto o čemu na početku ne razmišljaju. Tek po uspješnom završetku akcije dolazi radost...

Više od pola stoljeća, tačnije 65 godina, Gorska služba spašavanja stanica Sarajevo zajedno sa svojim vrijednim članovima, ljudima humanog srca, godišnje zabilježi otprilike 200 akcija. U trenutnoj postavi, koja ima 92 operativna člana, od čega 20 registrovanih spasilaca i više od 30 pripravnika, nalaze se, pojašnjava za Dane član GSS-a Edin Zametica, instruktori raznih profila od alpinizma, skijanja, pa do ronjenja. A tu je i pas Šmeki sa svojim vodičem koji je nedavno postao i certificirani trener pasa tragača.
Svi oni, kaže nam Zametica, spremni su u svakom momentu krenuti u akciju i pomoći unesrećenom. Motivacija je samo jedna - spasiti nekome život.
“Članovi GSS-a apsolutno ne primaju novčanu naknadu za rad i spašavanje građana. Svi smo volonteri, veliki broj nas ima svoje poslove pored rada u stanici i svi smo dežurni 24 sata dnevno.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.