DANI 1060 | 28.09.2018.

Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Piše: Ahmed Bosnić ahmed@bosnic.com

Čekajući Armagedon

putopis

Svijet na mom dlanu: JERUZALEM

Čekajući Armagedon

Judaizam, kršćanstvo i islam susreću se i miješaju u ovom starom gradu koji je svojevrsno svjedočanstvo njihovog zajedničkog nasljedstva. Ali oni su već odavno podijeljena porodica. Glasovi koji bi trebalo da se zajedno dižu slaveći jednog jedinog Boga, prečesto su se kroz povijest sporili, svađali i ratovali oko naslijeđa. Jeruzalem je zbog toga, istovremeno, i njihova slava i njihova sramota

Tu noć u Sani (Saana, Yemen) teško da ću ikad zaboraviti. Sjedili smo uz čaj u sobi čiji su zidovi bili prekriveni ljupkim izrezbarenim stalažama od orahovine ispunjenim knjigama različitih formata, debljina i starosti. U dnu sobe na jednoj polici, pored pješčanog sata koji je nečujno odavao prolaznost vremena, stajao je veliki starinski globus izrađen ko zna kada, a iznad globusa, na zidu, visila je starinska zemljopisna karta svijeta. Na prvi pogled, činilo se, da je sve u sobi unikatno. Kao u nekom tajanstvenom ilegalnom muzeju neprocjenjivo vrijednih artefakata. Prigušena svjetlost dodatno je sobu činila još mističnijom.
“Eto, dragi Ahmed-bej, to je priča koju sam vam želio ispričati”, kazao je profesor Nabah šapatom, gotovo zavjerenički.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.