DANI 1060 | 28.09.2018.

Edin Barimac

Piše: Edin Barimac

naslijeđe

Idealisti nisu promicali samo ideju kvaliteta

Arhitektura koja je mijenjala i društvo

Možda škole i jesu bile tipske, ali do tipa se došlo razrađujući ideju akcije 1.000 škola • Možda alipašina polja i nisu vrhunska arhitektura i urbanizam, ali su puno bolje isprojektovana nego tibre • Hidro i termoelektrane malo ko posmatra kao arhitektonska djela, ali one su temelj i današnje države

Od raspada Jugoslavije prošlo je gotovo 30 godina, ali građevine nastale u periodu poslije Drugog svjetskog rata pa do kraja osamdesetih se i dalje uzdižu kao podsjetnik na veoma važno poglavlje arhitekture. Poslije razaranja koje je bivša država pretrpjela u Drugom svjetskom ratu, arhitekte su zasukale rukave i krenule u obnovu zemlje. U državi razapetoj između istoka i zapada tokom godina hladnog rata, arhitektura je sadržavala stilove obje strane, ali i viziju budućnosti svojih stvaralaca.

Stručno i kvalifikovano

No šta za nas danas predstavlja arhitektura samoupravnog socijalizma? Koji je bio cilj arhitekture samoupravnog socijalizma i koje su specifičnosti te arhitekture? Ugledni bosanskohercegovački arhitekt Hasan Ćemalović kaže da je to organiziran i odgovoran rad. Ističe da su se projekti radili u biroima sa više zaposlenih, od 10 do više stotina, ovisno o potrebama tržišta.
“Prije svakog početka rada na projektu, arhitekti bi dobili konkretan projekti zadatak od investitora ili njegovog predstavnika. Kreativni i projektantski dio rada bio je u rukama arhitekte.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.