DANI 1060 | 28.09.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

naslijeđe

Da li je odbacivanjem socijalizma morala biti odbačena i njegova zaostavština

A šta je to tačno bilo s kruhom?

Granica šutnje o prošlosti negdje mora postojati. Jer, čekajući da se konačno naprave ozbiljne analize toga kako smo došli u situaciju da ovi ne mogu ni okrečiti koliko su oni sagradili i šta uraditi da danas posao od molera preuzmu građevinari modernog doba, rastu nove generacije koje ne pamte drugačije

Odmah da raščistimo: šlagvort za temu ovog broja Dana bio je tekst Dragana Markovine Oslobođenje, Vjesnik i nasljeđe ljevice, koji je Oslobođenje objavilo 31. augusta, dan nakon što je obilježeno 75 godina od izlaska prvog broja tog lista. Markovina nije napravio klasični prigodni rođendanski komentar, ušao je malo dublje, ušao je u neku vrstu analize socijalističke ostavštine u toj nekoj duhovnoj sferi. Društvenoj nadgradnji, što bi rekao Karl Marx.
Vukao je paralele između dva partizanska, komunistička lista, Oslobođenja i zagrebačkog Vjesnika. Prvog koji je uprkos svim problemima i vlasničkim transformacijama, nekim čudom, kako piše Markovina, preživio sva iskušenja i dočekao svoj 75. rođendan, a vama koji ga svakodnevno čitate svakako ne trebam naglašavati značaj, nasljeđe i aktualni trenutak vaših novina, drugog kojeg je SDP-ova, dakle lijeva hrvatska Vlada ugasila 2012.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.