DANI 1060 | 28.09.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Šta je nama kultura Jugoslavije?

naslijeđe

Između nestanka i emancipatorskog potencijala

Šta je nama kultura Jugoslavije?

Povampirenjem pobornika fašizma, njihovim ustoličenjem kao nosilaca novih društvenih vrijednosti, revizionističkim prekodiranjem antifašističkih spomenika (i njihovim svođenjem na mononacionalni koncept), ovdašnje društvo ustoličeno u navodni višestranački demokratizam zapravo je regresiralo i izabralo najcrnji revizionizam kao svoje osnovno obilježje

Pitanje kulturnog naslijeđa Jugoslavije, kako se vrijeme udaljava i kako njegova patina u postjugoslovenskom beznađu postaje sve glasniji odjek žala za propuštenom prilikom da se na ovim prostorima izgradi društvo dostojno čovjeka, neminovno nam se iznova i iznova vraća kao jedno od ključnih pitanja naše budućnosti. Imamo li na umu globalna dešavanja, opštu nesigurnost i navalu radikalne desnice koja sve više hara Europom vraćanje na kulturno naslijeđe jugoslovenskog socijalizma postaje zapravo jedini prostor iz kojeg možemo crpiti znanja kako bismo uhvatili bar djelomični smisao haosa u kojem živimo. Te na osnovu toga pokušali konačno odrediti naše mjesto van okvira protektoratsko-kolonijalnog tutorstva.
To, dakako, ne znači nikakvu nostalgičarsku zabludu da se Jugoslavija, onakva kakva je bila, može i treba obnoviti onakva kakva je bila, stoga sve one desničarske tlapnje o avetskoj tamnici naroda koja neprestano prijeti jesu samo dimne zavjese kojima se nastoji zastrašiti i onemogućiti stvarno sagledavanje šta je zapravo, da prostite, ta Jugoslavija u našem opštem kulturnom smislu uopšte značila.

Negiranje svega

Posve je jasno da je ona za aktuelne etničke elite, koje su svoj legitimitet postojanja uspostavile na negiranju svega što je jugoslovensko naslijeđe, nešto što treba gurnuti što je moguće više u zaborav. Međutim, vraćanje na kulturno naslijeđe Jugoslavije, posebno u ovom slučaju u kontekstu Bosne i Hercegovine, znači vraćanje na jedini momenat naše društvene i kulturne emancipacije u povijesti.
U tih nepunih pedeset godina jugoslovenskog socijalizma, uzmite pa uporedite, postignuto je neuporedivo više u odnosu na sve vrijeme našeg postojanja na ovim prostorima do tada.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.