DANI 1060 | 28.09.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Računar imaju svi, a internet skoro svi

moderna VI

Istraživanje u manjem bh. entitetu

Računar imaju svi, a internet skoro svi

Sva preduzeća koja posluju na području Republike Srpske koriste računar u svom poslovanju, dok pristup internetu ima 98,7 odsto preduzeća, a web stranicu ima 64,6 odsto preduzeća, pokazalo je ovogodišnje istraživanje o informaciono-komunikacionim tehnologijama. Prema podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u obavljanju svakodnevnih aktivnosti 42,3 odsto zaposlenih lica u preduzećima koristi računar za poslovne potrebe, ili više za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok internet koristi 40,3 odsto zaposlenih lica. U 60,3 odsto preduzeća zaposleni imaju mogućnost daljinskog pristupa elektronskoj pošti, dokumentima i aplikacijama.
Broj domaćinstava sa pristupom internetu u ovoj godini povećan je za 5,5 odsto, a posebno je izraženo povećanje korišćenja interneta putem mobilnog širokopojasnog pristupa. Internet je koristilo 71,2 odsto lica, dok je računar koristilo 55,5 odsto lica. Korišćenje interneta u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, povećano je za 6,3 odsto, dok je broj korisnika računara manji za 3,4 odsto. Putem interneta ove godine trguje 2,5 odsto ljudi više nego prošle godine, a rast bilježi i korišćenje online usluga javne administracije.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.