DANI 1060 | 28.09.2018.

Jelena Milanović

Piše: Jelena Milanović

izbori 2018

Žene nisu kvote

Vidi li se dovoljno druga rupa na svirali?

Iako se naša zemlja već odavno ne može porediti sa Kambodžom, ostaje činjenica da partijski lideri punih usta nahvale svoje stranačke kolegice, a onda prva mjesta na listama i kasnije izvršnoj vlasti dodijele - muškarcima

U Političkoj participaciji žena u politici BiH: Analiza učešća žena na stranačkim listama i konačnih rezultata Općih izbora 2014., autorice Edite Miftari, studiji urađenoj 2015., nakon prošlih opštih izbora, navodi se kako je u poslijeratnom periodu broj učesnica u političkom životu BiH bio minoran. Vijeće ministara činili su sve redom muškarci, a autorica je zaključila da se, prema procentualnom udjelu žena na ministarskim pozicijama i u parlamentima, BiH može porediti sa državama kao što su Saudijska Arabija i Kambodža.
Miftari podsjeća da je 2013. Izborni harmoniziran sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, pa su partije dobile obavezu da na liste stave najmanje 40 posto pripadnica ljepšeg pola. No, tada uočeni problemi vidljivi su i danas: za žene su rezervisana uglavnom druga mjesta na listama, nesrazmjerno je mali broj nositeljica stranačkih lista, muškarci dominiraju na čelu kompenzacijskih listi.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.