DANI 1060 | 28.09.2018.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Glupost je Dodikova snaga

Intervju dana

Ivo Banac

Glupost je Dodikova snaga

Profesor emeritus na Univerzitetu Yale (na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee), za Dane govori o načinu na koji najavljeni dogovor Beograda i Prištine može uticati na situaciju u regionu, o promjeni američke politike na Balkanu, o nedavnoj posjeti Aleksandra Vučića Kosovu, o Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću, Miloradu Pupovcu...

DANI: Profesore Banac, na koji se način najavljeno rješavanje spora između Srbije i Kosova reflektuje na države regije?

BANAC: To ovisi o gledištu pojedinih aktera. Jedni su protiv svake izmjene teritorija i za njih je efekt domina nešto što se samo po sebi podrazumijeva kao realna opasnost. Nadaju se da će ih samo načelo nepromjenjivosti granica čuvati od prijetnji (a vidjeli smo kako to izgleda u slučaju Krima). Za one što izmjenu teritorija doživljavaju posve prirodnim procesom, efekt domino je tek panično domišljanje komotnih i nedomišljatih diplomata. Meni se čini da je ovdje riječ o diplomatskim probnim balonima. Od Karlovačkog i Požarevačkog mira, preko Bečkog i Berlinskog kongresa, do mirovnih ugovora nakon dva svjetska rata i Daytona, da spomenem samo neke poznatije slučajeve, granice su na Balkanu bile proizvod dogovora velikih sila i to redovito nakon velikih ratnih sukoba. Teško je zamisliti dogovornu promjenu granica bez pokroviteljstva velikih sila.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.