DANI 1060 | 28.09.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Izvoz mesa iz deponije otpada

Sredinom septembra ovdašnji mediji su prenijeli vijest kako su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično, od Evropske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.
Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.
Iz Ministarstva su tim povodom izjavili kako je ovo važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopšte, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Evropske komisije znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sistem značajno uznapredovao.
Lijepo, zar ne? Jeste, ali samo ako se gleda ta strana medalje. No, postavimo sada pitanje šta se nalazi s druge strane.
Dakle, bijelo i crveno meso će se početi izvoziti iz naše zemlje u EU. S obzirom na to da su privrednici u EU daleko obrazovaniji i znatno “namazaniji” od svih naših proizvođača zajedno, onda se može lako pretpostaviti da će otkupne cijene bh.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.