DANI 1060 | 28.09.2018.

Eldina Zolj-Balenović

Piše: Eldina Zolj-Balenović

diskriminacija

Mališani s poteškoćama u razvoju u BiH su i dalje nevidljivi

Nijedno dijete ne smije biti problem!

Rana intervencija, predškolski odgoj i dalje školovanje ključni su za budućnost djece s poteškoćama, ali nemaju sva takva djeca pristup tome, a društvo se prečesto ponaša kao da to nije ni važno, niti je koga u sistemu briga

Biti dijete znači vjerovati u ljubav, toplinu, jednakost i pravdu. Biti dijete znači tražiti znanje, stjecati vještine, družiti se i voljeti. Nažalost, sve što znači dijete, kod nas ne znači. Kod nas svako dijete nema pravo na jednakost, pravdu, znanje, vještine, nema pravo da napreduje i druži se, nema pravo da se prema njemu odnose jednako.
Nejednakost je posebno izražena kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju. I dok u većim centrima imaju bilo kakvu podršku, u manjim sredinama su djeca s poteškoćama još nevidljiva. Državno uređenje, podijeljene nadležnosti, nebriga vladajućih struktura ne obećavaju da bi se uskoro moglo išta promijeniti, a broj djece s poteškoćama u razvoju raste.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.