DANI 1060 | 28.09.2018.

Minela Pamuk

Piše: Minela Pamuk

Duša je ono vrijedno što imamo

biznis plus

Biznis plus spojio privredu i politiku

Duša je ono vrijedno što imamo

Otvoren dijalog je ono što očekujem od vas, kazala je otvarajući 11. konferenciju Biznis plusa u Sarajevu Svetlana Cenić, direktorica poslovnog kluba Biznis plus, i to je ono što je na kraju i dobila. Ne samo ona već i svi koji su učestvovali u konferenciji, a bilo je tu mnogo privrednika i predstavnika vlasti koji su otvoreno govorili o problemima u brojnim sektorima.
Govorilo se o sektoru peradarstva, proizvodnje namještaja, vina, mesa, čokolade, pšenice i drugih, te o infrastrukturi, putnom povezivanju BiH i zemalja regiona, uspostavljanju 4G mreže u kojoj BiH, zajedno sa Ukrajinom, zaostaje za cijelom Evropom. Istaknuto je kako je ovakva vrsta komunikacije jako dobra za potencijalno rješavanje problema, ali i za uspostavljanje bolje saradnje.
"Najveći problem kada je privreda u pitanju u BiH je sektor direktnih poreza, opterećenje na plate, zdravstvo i na penziono osiguranje. Treba raditi i na brzini naplate, te realizaciji privrednih sporova", kazao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istakao i problem nedostatka radne snage, te kazao da će BiH za desetak godina uvoziti radnu snagu.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.