DANI 1060 | 28.09.2018.

S. Rukavina

Piše: S. Rukavina

Michael Moore

01.10. - Ličnost u fokus

Michael Moore

Ne može reditelj Michael Moore stići organizovati jurišnih odreda za borbu protiv fašizma koliko Amerikanci mogu izabrati predsjednika koje bi on smjestio u tu kategoriju. Dobro, u svom zadnjem dokumentarnom filmu Fahrenheit 11/9, koji je premijeru imao početkom septembra na Filmskom festivalu u kanadskom Torontu, usporedio je aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa s Adolfom Hitlerom.
No, ne treba zaboraviti da je u knjizi Dude, Where‘s My Country? (Brate, gdje je moja zemlja?) 2003. pozvao tadašnjeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana da pošalje UN-ove specijalce da pohapse tadašnjeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha i njegov tim jer su, tvrdio je, izvršili državni udar i zatočili sve Amerikance.
Trump, međutim: "On je prisutan već duže vrijeme, a mi se već dugo ponašamo na isti način i kad se osvrnete unazad, vidjet ćete kako su mu bili popločani putevi", rekao je Moore pred premijeru u Torontu.
U Fahrenheit 11/9 Moore istražuje koje su snage doprinijele Trumpovoj izbornoj pobjedi u novembru 2016.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.