DANI 1060 | 28.09.2018.

Piše:

Bh. svađe pomažu teroristima

01.10. - Glavni text adt molore ada

Američki State Department objavio izvještaj za 2017.

Bh. svađe pomažu teroristima

BiH je dobar član Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, ali ima previše rupa u zakonima, policije nisu koordinirane, a previše je i ličnih sukoba nadležnih u institucijama

Na zapadnom Balkanu i dalje djeluju nacionalističke ekstremističke skupine koje šire ekstremističku ideologiju, jedan je od zaključaka iz posljednjeg izvještaja američkog State Departmenta o borbi protiv terorizma i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji, navodi RSE, potpisuje ambasador Nathan A. Sales, koordinator za borbu protiv terorizma.
Zajedničko zemljama Balkana koje su se našle u izvještaju su slabi kapaciteti agencija za provođenje zakona. Što se tiče BiH, navodi se da je kao članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a ostala kooperativan partner i da je pojačala svoje kapacitete u borbi protiv terorizma tokom 2017., no i dalje glavni izazov predstavljaju rupe u zakonima. Postoji neka operativna domaća koordinacija, međutim, interpersonalna i međuagencijska zakulisna borba, kao i predstavljanje informacija izvan konteksta potkopavaju učinkovitu suradnju.
Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke skupine i dalje su potencijalni izvori terorizma u BiH, a postignut je i mali napredak u rehabilitaciji i deradikalizaciji.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.