DANI 1060 | 28.09.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

01.10. - Glavni tekst 3 ipieniae peeos olorum Aqua

Književna nagrada “Meša Selimović” dodijeljena Semezdinu Mehmedinoviću

Knjiga napisana rukom odličnog pjesnika

Književna nagrada “Meša Selimović”, za najbolji roman objavljen prošle godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dodijeljena je u Tuzli, tokom 18. književnih susreta Cum grano salis, književniku Semezdinu Mehmedinoviću za roman Me’med, crvena bandana i pahuljica. Odluku o dodjeli nagrade Mehmedinoviću donio je žiri u sastavu: Faruk Šehić (predsjednik), Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec. U uži izbor za ovu nagradu ušli su i romani “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Crvena voda” Jurice Pavičića, “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala i “Calypso” Ognjena Spahića.

Univerzalna tema

“Ja spadam u vrstu pisaca koji pišu vrlo lične knjige, ali pišem samo onda kad mi se dogode važne stvari u životu. Problem s tim knjigama je da tretiraju tragične događaje, kao i ova knjiga, koja govori o nekoliko ličnih tragedija. Iskreno govoreći, volio bih da se to nije dogodilo, vrlo sretan bih bio da tu knjigu nisam napisao.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.