DANI 1060 | 28.09.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

01.10. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Nova premijera u Sarajevskom ratnom teatru

Izvedena predstava “Majka ili sve lutke idu u raj”

U Sarajevskom ratnom teatru 26. septembra premijerno je izvedena predstava Majka ili sve lutke idu u raj autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. “Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju ‘na sigurnu kartu’. Stoga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst Majka ili sve lutke idu u raj, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici”, saopštili su iz SARTR-a povodom ove predstave.

Život u izolaciji

Tekst Majka ili sve lutke idu u raj prvobitno je nastao kao dio ispita iz lutkarstva tokom studija Nedžme Čizmo na Akademiji scenskih umjetnosti. “Ideju za priču o dvije djevojke koje provode život u izolaciji imala sam i prije toga, ali nisam znala koji je pravi način i kojim sredstvima tačno da je ispričam. Nakon što smo dobili zadatak da pišemo originalni tekst za lutke, naslutila sam da bi one mogle biti ključni element za konstrukciju te priče.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.