DANI 1060 | 28.09.2018.

Piše:

01.10. - brojka 4

brojka 4

Hercegovački gigant Soko prije trideset godina zapošljavao je oko 8.000 radnika. Osim vazduhoplovne, preduzeće koje je bilo na ponos svim Mostarcima, razvijalo je tih godina i rashladanu i klima-tehniku, proizvodnju montažnih hala, prijenosnih mehanizama, te mjenjača za automobilsku industriju, koji su se kasnije izvozili u nekoliko evropskih zemalja. Uz glavnu tvornicu, Soko je imao svoje pogone i u Čitluku, Grudama, Ljubuškom i Nevesinju.

Zvali su ih

Sokolari

Danas, nakon male i velike privatizacije, u rascjepkanim firmama u objektima nekadašnjeg Sokola radi tek nekoliko stotina radnika, koji su u godinama iza nas bili primorani i na pravne bitke za ostvarivanje prava regulisanih Zakonom o radu. U velikoj privatizaciji prodano je 67 posto kapitala vojnog dijela sa stambenim objektima, hotelima i ostalim sadržajima. U bivšem sindikatu tvrde da je sve navedeno “dato u bescjenje”.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.