DANI 1059 | 31.08.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

uvodnik

Stop nasilju nad novinarima

Domaće vlasti našle su se na udaru kritike međunarodnih institucija jer nije usvojena izmijenjena državna Strategija za rad na predmetima ratnih zločina. Kao što je poznato, revidirana Strategija se nije našla na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara, a nakon posljednje u augustu, državni ministar pravde Josip Grubeša kazao je da je “dobio neformalne odgovore da pojedini dijelovi Strategije ne zadovoljavaju određene političke procjene i stavove”.
Međutim, koje tačno, nije pojasnio. Pitali smo i Ministarstvo pravde koji su to dijelovi Strategije koje treba popraviti, na šta su nam pismeno odgovorili: “Cijeneći sastav radne grupe koja je pripremila ovaj dokument, sadržaj dokumenta, ali posebno cijeneći da u dostavljenom materijalu nema konkretnih sugestija za eventualnu korekciju, konačnu odluku ponovno treba dati radnoj grupi, čiji se stavovi i prijedlozi trebaju poštovati i koja je jedino mjerodavna da ponovi svoj stav o konačnosti dostavljenog dokumenta ili da ga korigira”.

Neriješeni predmeti

Suma sumarum: Od završetka rata u BiH prošle su 23 godine, a i dalje je više od 4.500 osumnjičenih osoba za ratne zločine, čiji je identitet poznat, koje čekaju na procesuiranje u institucijama bh. pravosuđa.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.