DANI 1059 | 31.08.2018.

Piše:

BRICS je spas od trumpologije?

svijet

Savez Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike deset godina poslije

BRICS je spas od trumpologije?

Možda je najvažniju poruku sa desetog samita šefova država saveza formiranog kao odgovor na recesiju izazvanu krahom Lehman Brothersa, poslao gost, predsjednik Turske, neupitne članice NATO-a u potrazi za novim saveznicima

Č estitamo, od danas nas i službeno mrzi još 13 zemalja u svijetu ili tako nekako, cinizam iz knjige Michaela Moorea Brate, gdje je moja zemlja, kod mnogih je bila prva reakcija na vijest da je Turska zatražila ulazak u BRICS. Moore je, naravno, pisao (t)o američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu, no ni sa Donaldom Trumpom nije ništa bolje.
Jer, tursko interesovanje za BRICS posljedica je Trumpovog otvaranja trgovinskog rata. Niko ozbiljan neće ni pokušati povjerovati Trumpu da je uzrok hapšenje pastora Andrewa Brunsona kojeg Turska sumnjiči za terorizam, o čemu priča Trump. On se jednostavno i preko Turske želi sukobljavati s Iranom i Rusijom, pa je razumljivo zašto Turska izlaz traži i u BRICS-u, što je krajem jula objavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan ima nastup

On je bio u radnoj posjeti na 10.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.