DANI 1059 | 31.08.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ima li filma poslije crvenog tepiha?

SFF

Kamo dalje, rođače, nakon Sarajevo Film Festivala

Ima li filma poslije crvenog tepiha?

Sudeći prema istupima bh. filmskih profesionalaca, svjetla i crveni tepih SFF-a ne mogu osvijetliti ćorsokak u koji je doveden domaći film. Nezahvalno je suditi koliko odgovornosti za ovakvo stanje u našem filmu imaju i same bh. filmadžije, ali je itekako evidentna potpuna nezainteresovanost nadležnih državnih institucija da se na polju filmske produkcije naše zemlje nešto promijeni

Sudeći prema riječima direktora Sarajevo Film Festivala Mirsada Purivatre, ovogodišnje, 24. izdanje SFF-a je prema broju prodanih ulaznica za projekcije nadmašilo sva izdanja ovog festivala do sada. Taj podatak nam dakle govori da interesovanje za film u Sarajevu raste tokom SFF-a, tačnije da su tokom filmskog festivala u Sarajevu gledaoci zainteresovani za film.
To zvuči, dakako, kao paradoks, ali je ipak važna činjenica da se pored akšamluka oko crvenog tepiha ostvaruje i ono što je primarna misija ovog filmskog festivala. U tom pogledu moglo bi se kazati da je program Sarajevo Film Festivala bio zanimljiv i privlačan svojim gledaocima, te da je on za mnoge ljubitelje filma jedinstvena prilika da steknu uvid u ono što je recentna filmska produkcija evropskih i svjetskih kinematografija.
Direktor SFF-a je u svom obraćanju javnosti po završetku Festivala, istakao još da je tokom trajanja 24. SFF-a publika imala priliku vidjeti odlične filmove, svjetske i regionalne premijere, te da je program zainteresirao brojne goste, turiste i ljubitelje filma da dođu u Sarajevo.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.