DANI 1059 | 31.08.2018.

Ahmed BOSNIĆ ahmeed@bosnic.com

Piše: Ahmed BOSNIĆ ahmeed@bosnic.com

U gradu o kome niko ne zna ništa!

putopis

Svijet na mom dlanu: Nan Madol (Mikronezija)

U gradu o kome niko ne zna ništa!

Trebalo nam je skoro sat vremena pješačenja kroz tropsku džunglu da stignemo u selo čudnog imena En-Peu, što na lokalnom jeziku znači Damin duh. Kao u starim vremenima prvih pomorskih otkrića, djevojke nam stavljaju krune od mirišljavih orhideja. To je znak iskrene dobrodošlice bijelim strancima o kojima ne znaju ništa - ko su, odakle su i kakve su im namjere. Nude nam kokosove orahe da bismo se osvježili. Za to vrijeme, ispred nas, momci i djevojke pjesmom i plesom izražavaju nam dobrodošlicu. Takav je običaj

U pjesmama koje pjevaju sadržana je možda cjelokupna memorija egzotičnog pacifičkog otoka Ponpei (Pohnpei), ali su oni već odavno zaboravili njihov sadržaj i smisao. Ponpei je najneistraženiji otok Federalnih Država Mikronezije, koju čini 1.458 otoka podijeljenih u četiri državne strukture čija su politička i društvena središta smještena na otocima Ponpei, Đap (Yap), Ćuk (Chuuk) i Kosrae. Riječ je o prostoru velikom gotovo milion kvadratnih kilometara smještenom u pacifičkom “vatrenom obruču”, izloženom čestim zemljotresima i erupcijama vulkana.
Unutrašnjost otoka gotovo da je neistražena. Kažu da postoje mjesta na kojima nikada nije kročila ljudska noga, a brojne vodene kaskade i riječni slapovi, koji se niz visoke bazaltne litice sunovraćuju s velikih visina, stvaraju buku koja otok dodatno čini posebnim. Od 16.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.