DANI 1059 | 31.08.2018.

Piše:

Porazni put brisanja istine

poslije kraja

Devet dana jula 1995. očima čovjeka i Srbina, oca, brata i sina, a tek onda predsjednika RS-a

Porazni put brisanja istine

Iako je samo koji dan kasnije predsjednik RS-a Milorad Dodik otvoreno krenuo u, kako kaže, razgraničenje, domaće i regionalno, i tako otvorio novi paket razloga da ga se hitno makne sa političke scene, ipak će 14. august 2018. ostati zapisan kao datum njegovog najvećeg ljudskog sunovrata, u kojeg je za sobom povukao najmanje 70 poslanika Narodne skupštine RS-a koji su glasavši za 11 usaglašenih zaključaka suštinski poništili izvještaj Komisije Vlade RS-a o dešavanjima u Srebrenici i oko nje u julu 1995. i tako započeli postavljati temelje nove istorije u kojoj nema ni traga genocidu, te novih ratova u kojima će nove generacije završavati čišćenje teritorija započeto devedesetih prošlog vijeka. Treba li uopšte reći da su glavni bh. izvođači genocida Radovan Karadžić i Ratko Mladić iz haškog pritvora zdušno podržali potez Milorada Dodika i 70 narodnih poslanika i treba li reći odakle su sve i kolike osude iz ostatka BiH i svijeta stigle? Ili treba, kao što Dani to čine na narednih nekoliko strana, ponoviti svaku riječ koju je 22. juna 2004. pred kamerama RTRS-a izgovorio Dragan Čavić, tada predsjednik RS-a, sada jedan od 70 poslanika koji su digli ruke za ukidanje srebreničkog izvještaja?

Građani Republike Srpske,
Od dana kada ste mi dali povjerenje, i kada sam voljom vašeg glasa postao predsjednik Republike Srpske, dakle, predsjednik svih građana Republike Srpske, obavezan sam da račune polažem vama iz moralnih, političkih, ali i ustavnih razloga. Bio bih sretan da sam ovo proteklo vrijeme imao mogućnost da svako moje obraćanje vama bude zabilježeno kao objava napretka koji će vam poboljšati život i učiniti sretnijim vaše porodice.
Za ovih godinu i po, a posebno u ovoj godini i u posljednje vrijeme, Republika Srpska se suočava sa posljedicama loše strane ratne prošlosti, uz opšte stanje ekonomsko-socijalne krize koja predugo traje i učestale napade na entitetski status Republike Srpske. Ne mogu reći da smo u dobroj poziciji, jer to ne odgovara istini. Ali isto tako ne mogu prihvatiti da smo u bezizlaznoj poziciji, jer i to ne odgovara istini.
Za svako teško pitanje može se dati adekvatan odgovor ako smo spremni da se suočimo sa istinom, ma kakva ona bila.
Obraćam vam se danas, jer smatram izuzetno važnim za budućnost svih nas, da budete upoznati sa izvještajem Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.