DANI 1059 | 31.08.2018.

Piše:

Isti stranci plaćaju i vlade i civilni sektor!?

okruženje

Demistifikacija NVO, nevladinih organizacija

Isti stranci plaćaju i vlade i civilni sektor!?

Kakva je sličnost između NLO i NVO? Nikakva, osim jedne: obje skraćenice se u širokoj javnosti predstavljaju kao misterija - odakle dolaze, čemu služe, ko ih šalje... Činjenica je da se i pored postojanja desetina hiljada nevladinih organizacija, u regionu još ne zna dovoljno o suštini njihovog postojanja i djelovanja. O tome su u zadnjoj emisiji šeste sezone regionalnog TV serijala Okruženje razgovarali Omir Tufo, Milica Kovačević, Ilir Gaši i Anita Mitić

Na nevladine organizacije, NVO, može se gledati i onako kako ih je na početku ovog Okruženja nazvala domaćica serijala Zvezdana Kovač: “Diskretna pokretačka sila mnogih promjena u društvu”. A može i onako kako ih je definisao uvodničar Voja Žanetić: “Organizacije koje su se organizovale da bi organizovale posao koji ne može da organizuje vlada kao organizacija, iako to potpada pod njen domen organizovanja. Nevladine organizacije su, dakle, neorganizovana vlast, koja se samorganizovala da bi samoj vlasti samo pomogla da organizuje vlast”.
“Na ovaj način vlada se može posmatrati kao najveća nevladina organizacija. I posle se čudimo što nevladine organizacije nisu popularne. Prvo, teško ih razumeš, onda ne možeš da ih definišeš, a kad možeš da ih definišeš, onda više ništa ne razumeš. U tom smislu, nevladine organizacije su takve kakve su, idealan neprijatelj svakoj vlasti kojoj su potrebni neprijatelji”, kaže Žanetić.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.