DANI 1059 | 31.08.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Pod lupom javnosti

izbori 2018

Građansko, nestranačko posmatranje

Pod lupom javnosti

Koliko će posmatrača u oktobru pratiti tok opštih izbora znaće se tek početkom tog mjeseca, ali poziv Koalicije za slobodne i poštene izbore Pod lupom građanima i građankama iz cijele BiH da se prijave za građansko, nestranačko posmatranje je otvoren. Osim toga, ova organizacija angažovala je 63 dugoročna posmatrača/ice izbornog perioda, koji već rade.
"Za razliku od stranačkih posmatrača koji posmatraju izbore u cilju zaštite interesa političkih subjekata koji su ih angažovali, nestranački posmatrači Koalicije rade u interesu svih građana i građanki BiH jer svojim angažmanom štite njihov glas", kaže Murisa Marić, članica Strateškog odbora koalicije.
Pod lupom ohrabruje sve građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti. Dugoročni posmatrači prate cijeli tok od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, a rade i na otkrivanju izbornih nepravilnosti i prevara.
‘‘Pozivamo sve nadležne institucije da u skladu sa svojim zakonskim obavezama korektno sarađuju sa našim posmatračima, te da reaguju na pojavu nepravilnosti", kaže direktor Koalicije Dario Jovanović..
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.