DANI 1059 | 31.08.2018.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Déjà vu

izbori 2018.

Republika Srpska pred opšte izbore

Déjà vu

Krije li se iza euforičnih rezultata anketa strah da aktuelna vlast gubi više nego se nadala, vidjet će se, kao što će se vidjeti i efekti novih stranačkih zapošljavanja, rasta plata za 30 i penzija za sedam maraka, novi kružni tokovi, dječija igrališta i nova lažna obećanja o samostalnom RS-u

Najsnažnije obilježje hrvatskoga domoljublja je njegova prinudnost. Iskreni hrvatski domoljub stoga nije zaokupljen vlastitim, nego tuđim osjećajima. Njegovi nervi bez prestanka vibriraju, njegova pažnja ne popušta, njegovi su senzori stalno isukani, on budno prati i procjenjuje jesu li emotivni nadražaji u pogledu Domovine kod drugih identični njegovome. Stekne li utisak da su ta čuvstva ispod razine koju osobno doseže, i koju smatra obvezujućom kolektivnom normom, spopadaju ga naleti nekontrolirana bijesa, krv mu udara u glavu, srce ubrzano lupa i spreman je latiti se teške riječi ili hladnoga oružja ne bi li pridonio zavođenju reda.
Viktor Ivančić

Zamijenimo li Hrvatsku bh. entitetom Republika Srpska, a domoljublje rodoljubljem, pobrisat će se sve razlike između stanja svijesti srpskih političara, ali i njihovih vjernih birača u predvečerje ovogodišnjih opštih izbora u BiH. A da se ne ogriješe o tu, kak’ Ivančić kaže, kolektivnu normu, lideri opozicije 14.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.