DANI 1059 | 31.08.2018.

Razgovarala: Tamara Nikčević

Piše: Razgovarala: Tamara Nikčević

Beograd bi bosnizaciju Kosova, a Moskva rusizaciju bosnizacije

Intervju dana

Albin Kurti

Beograd bi bosnizaciju Kosova, a Moskva rusizaciju bosnizacije

Predsjednik Pokreta za samoopredeljenje za Dane govori o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu, o “sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine”, o posljedicama eventualne podjele Kosova, o odnosima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija...

Gotovo tri decenije nakon završetka krvavih jugoslovenskih ratova, izgleda da je, kada je riječ o razrješenju najtežeg, nažalost ne i posljednjeg balkanskog čvora, onog kosovskog, opet na stolu ideja o “humanom preseljenju” stanovništva. Umjesto dugo najavljivanog “sveobuhvatnog sporazuma” Beograda i Prištine, kojim se Srbija obavezuje da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, uključujući UN, došlo se do novih rješenja oko kojih su se, još u martu ove godine, očito saglasili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Naime, ubrzo nakon martovske “tajne večere” u Parizu, zatim i u New Yorku, dvojica predsjednika počeli su da predlažu “razgraničenje” (predsjednik Vučić), odnosno “korekciju granice” Srbije i Kosova (predsjednik Tači), što se tumači kao novi pokušaj podjele teritorija po etničkom principu, tj. najava nove “razmjene” stanovništva. U ovoj podjeli, Srbija bi dobila sjever Kosova, dok bi Prištini pripale tri opštine na jugu Srbije sa većinski albanskim stanovništvom.
I većinski nacionalistički i manjinski građanski dio opozicije u Srbiji oštro se protivi ideji razgraničenja sa Kosovom, koju je predložio predsjednik Vučić. Nacionalisti, posebno lideri Dveri i Narodne stranke Boško Obradović i Vuk Jeremić, okupljeni u opozicionom Savezu za Srbiju bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, razgraničenje sa Kosovom nazivaju izdajom srpskih nacionalnih interesa, a samog predsjednika Vučića optužuju za veleizdaju.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.