DANI 1059 | 31.08.2018.

Mimi Đurović Rukavina

Piše: Mimi Đurović Rukavina

Zakon izgubljen u proceduri

FOKUS borci

Od juna 2017. godine veterani traže tri dobro poznate stvari

Zakon izgubljen u proceduri

Tekst zakona o pravima demobilisanih boraca zapeo je u proceduri, a borci ovaj put jasno kažu: “Sazvali sjednicu oni ili ne, borci se okupljaju 5. septembra”

U vrijeme kad septembarski broj Dana bude u ponudi na trafikama, saga o zahtjevima demobilisanih boraca moguće dobije epilog. Kakav, u ovom trenutku, na dan kad su po ko zna koji put njihovi predstavnici predali na protokol Parlamenta FBiH zahtjev za sazivanje sjednica oba doma i rekli “dosta je više varanja”, teško je prognozirati.
Nekako najmanje šansi ima opcija da se u najnovijem roku koji su veterani ostavili rukovodstvima oba doma Parlamenta, a to je 5. septembar, sazovu sjednice i usvoji zakon kojim bi oni konačno dobili javno objavljeni borački registar, toliko čekani borački dodatak, finansiran dijelom i novcem koji bi se omogućio i od ušteda kad se ispuni i njihov treći zahtjev, a to je ukidanje finansiranja bezbroj boračkih udruženja.

Je l’ usaglašeno ili nije?

Konačno je borcima jasno rečeno i da je bila potpuno pogrešna trakavica oko usaglašavanja različito usvojenih tekstova zakona o demobilisanim borcima na dva doma. Naime, sekretar Doma naroda im je ukazao na to da je procedura nalagala, kao i kod svih ostalih zakona usvojenih u različitim tekstovima u dva doma, da tekst usvojen na Domu naroda, pošto je usvojen u drugačijem tekstu od onog koji je prethodno usvojio Predstavnički dom, prvo trebao biti vraćen Predstavničkom domu. Tamo bi se poslanici trebali izjasniti da li se slažu s izmjenama s Doma.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.