DANI 1059 | 31.08.2018.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

E-uvodnik

Nestaje Monsanto, ali ideje eugenike ostaju

Vijest je odjeknula svijetom poput groma iz vedrog neba - sud u San Franciscu krajem avgusta presudio je da zloglasna korporacija Monsantno mora platiti 289 miliona dolara odštete bivšem školskom vrtlaru Dewayneu Johnsonu, oboljelom od karcinoma, pošto ga nije upozorila na rizik upotrebe njenog herbicida Roundup. Johnson je tužio Monsanto tvrdeći da je zbog korištenja njegovog proizvoda koji sadrži hemijski spoj glifosat obolio od karcinoma, a sud mu je svojom prvostepenom presudom dao za pravo i dodijelio značajnu odštetu.
Ova presuda uzburkala je svjetsku javnost jer već godinama, ako ne i desetljećima, postoje sumnje da su brojni proizvodi Monsanta toksični i izuzetno opasni po ljudsko zdravlje, s tim da dobar dio svjetske javnosti vjeruje da Monsanto - otkako je ova korporacija ušla u biotehnologiju i proizvodnju genetski modificiranog (GM) sjemena - mnoge stvari koje štete ljudskom zdravlju radi namjerno! Takvom stavu su, naravno, pridonijeli brojni naučni izvještaji o štetnosti Monsantovih proizvoda, ali i knjige Sjeme zla i Sjeme uništenja, kao i dokumentarni film Svijet prema Monsantu.
Monsanto je tipična američka multinacionalna korporacija, koja je u segmentu proizvodnje GM sjemena pokušala napraviti ono što je Microsoft napravio u svijetu kompjutera. Baš kao što neko ko bilo gdje u svijetu instalira na svoj računar operativni sistem Windows to mora platiti Microsoftu, ideja je bila da neko ko bilo gdje u svijetu posije GM sjeme, to mora platiti Monsantu. Stoga uopće ne čudi što je jedan od najvećih dioničara Monsanta bio Bill Gates, vlasnik Microsofta, iako su ključni vlasnici ove ozloglašenje korporacije zapravo bili Rockefelleri.
No, nije taj Microsoftov model poslovanja primijenjen u poljoprivredi bio jedini, niti najveći problem Monsanta.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.