DANI 1059 | 31.08.2018.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Mirno spavajte: Kriza proći neće!

deset godina poslije

Jesmo li izvukli pouke iz jednog od deset najvećih američkih bankrota koji je poljuljao svjetsku ekonomiju

Mirno spavajte: Kriza proći neće!

Prije tačno 10 godina bankrotirala je banka Lehman Brothers, što je označilo početak svjetske recesije. Svijet se iz toga uglavnom izvlači, ali BiH stagnira. Ekonomisti nisu zadovoljni tempom reformi koje traju, neke poput reformi zdravstva, socijalne zaštite, pravosuđa, energetike, transporta, poljoprivrede i ICT sektora nisu ni počele, dok su reforme poreskog sistema i administracije stale na pola puta. Zato smo tu gdje smo

Oporavak ekonomije u BiH je spor i nestabilan. Nismo naučili osnovnu lekciju, a to je da se reformama u ekonomskoj i socijalnoj sferi ne osigurava samo izlazak iz krize nego i dinamičan rast u budućnosti. Reforme koje su mnoge zemlje poduzele da se izvuku iz svjetske ekonomske krize koja je izbila 2008. godine, kod nas su tek u začetku, rekao je za Dane doktor ekonomskih nauka i bivši državni ministar trezora Anto Domazet.

Nagovještaj teških vremena

Naš sagovornik kaže da se BiH bavi reformama kojima bi se nadoknadilo kašnjenje u tranziciji, a tu je zapravo riječ o baznim reformama koje su nužne za funkcionisanje kapitalističkog sistema u BiH. To su reforme tržišta i njihova liberalizacija, zatim reforme poreza i reforme koje osiguravaju povoljniju poslovnu okolinu za rast investicija i zapošljavanja. No, problem je što u BiH još nisu započele strukturalne i sektorske reforme - reforma zdravstva, socijalne zaštite, a poreska reforma i reforma javne administracije stale su na pola puta.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.