DANI 1059 | 31.08.2018.

Priređuje: www.automoto.ba

Piše: Priređuje: www.automoto.ba

Gospodar, ali čega?

auto VI

Rolls-Royce Cullinan

Gospodar, ali čega?

Sa imenom do sada najvećeg pronađenog sirovog dijamanta na svijetu i početnom cijenom od 325.000 eura, 5,34 metra dugački Rolls-Royce Cullinan istisnuo je Bentley Bentayga sa trona luksuzne SUV klase. I ne samo to: da bi napravio dodatnu razliku, Rolls Royce Cullinana nije deklarisao kao SUV, već kao “automobil povišenog odstojanja od tla, namijenjen vožnji po svim terenima”. Ipak, Cullinan je u suštini punopravan SUV čiji pogonski potencijal i omogućava efikasnu vožnju na asfaltu i izvan njega.
Britanci se nadaju da će sa Cullinanom pridobiti potpuno novu grupu kupaca iz bogatih, ali infrastrukturno nerazvijenih zemalja svijeta gdje je visoki klirens primarna potreba, a računa se i na bogataše iz Kine, Evrope i Amerike. Realno, SUV koncepcija je više odgovor na aktuelne trendove, negoli stvarna potreba za pogonski svestranim luksuznim automobilom sa znakom Rollse Royca. Zato, ako je suditi po prvim reakcijama javnosti, transformacija iz limuzinske u SUV formu nije prošla baš najbolje.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.