DANI 1059 | 31.08.2018.

Piše:

Vladi RS-a problem poslodavci

01.09. - Text gore lijevo uaefgia laboreperem faca

Predizborna prevara ili stvarnost?

Vladi RS-a problem poslodavci

Ministarstvo finansija RS-a obavijestilo je poslodavce i radnike u tom bh. entitetu o izmjenama radnog i poreskog zakonodavstva kojim treba povećati plate svim zaposlenim u privatnom i javnom sektoru.
"Rezultat toga je povećanje plata svim zaposlenim, iznos bruto plate ostaje na istom nivou, poslodavac ima isti trošak, a radnik prima veću platu. Troškove povećanja plata svih zaposlenih u RS-u snose budžet RS-a i budžeti lokalnih zajednica, koji se odriču dijela poreza na dohodak u korist radnika", navode u Ministarstvu.
U Zakonu o radu RS-a izmijenjen je pojam plate, koji sad podrazumijeva platu prije oporezivanja, a bruto plata je plata uvećana za doprinose. Propisano je i da je u svim elementima plate sadržan porez, te da poslodavac sa radnikom mora ugovoriti ili platu ili bruto platu, ali da neće biti moguće ugovoriti platu u neto iznosu.
U Ministarstvu upozoravaju da "najveći problem u provođenju ovih mjera mogu biti neodgovorni poslodavci" koji mogu pokušati zadržati razliku "za sebe, umjesto za povećanje plata", što se može spriječiti kaznama i inspekcijskim nadzorom.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.