DANI 1059 | 31.08.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Ko je poveo BiH u NATO?

01.09. - Text gore lijevo uaefgia laboreperem faca

Sve je tema za predizborne čarke

Ko je poveo BiH u NATO?

Nekako tiho završio je u jednom trenutku žestoki rat između Saveza za pobjedu i SNSD-a oko puta BiH u NATO i poštovanja deklaracije entitetskog parlamenta o vojnoj neutralnosti RS-a. Sukob se rasplamsao oko toga ko vodi BiH u NATO - aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat za još jedan mandat Mladen Ivanić (SzP) ili njegov prethodnik u Predsjedništvu, delegat u državnom Domu naroda i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.
SNSD je prvi počeo, optuživši Ivanića da je Predsjedništvo BiH uz njegov glas odlučilo da se ubrza posao na aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u i da je nakon toga počelo knjiženje vojne imovine. A SNSD, kao, ne da ni pedlja teritorije RS-a.
Na sve to bilo je lako odgovoriti jer je upravo Radmanović, kao član Predsjedništva BiH, potpisao sve papire potrebne da se radi na ispunjavanju zakonskih odredbi. BiH je, naime, zakonom predvidjela da će ići prema NATO-u. Danas on kaže da su stavovi koje su zastupali i aplikacija za MAP koju je on potpisao 2009.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.