DANI 1059 | 31.08.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Zapošljavaju li strategije ili uslovi?

01.09. - Text gore desno giawes simost, laborepere

Džaba je grana perspektivna

Zapošljavaju li strategije ili uslovi?

Udruženje proizvođača namještaja zatražilo je od premijera BiH Denisa Zvizdića, te entiteta Fadila Novalića i Željke Cvijanović hitno djelovanje u pogledu snabdijevanja drvetom proizvođača namještaja, plaćanja doprinosa i poreza... Ne bude li adekvatnog odgovora, slijedi štrajk upozorenja.
Proizvođači traže, saopćili su, hitno usvajanje odluka "o uvođenju taksi na izvoz nižih faza prerađevina od drveta (Vijeće ministra BiH), te o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma (Vlada FBiH)", državnu subvenciju - doprinose za nove radnike na 24 mjeseca, smanjenje doprinosa u branši, te rješavanje ključnog problema - odlaska radno sposobnih ljudi u inostranstvo.
Do zaključenja ovog broja Dana prozvani nisu odgovorili, ali je koji dan ranije, u livanjskoj fabrici namještaja Arteli design Novalić rekao da je drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana i da bilježi stalni rast, pogotovo izvoza. Parlament FBiH je usvojio Strategiju razvoja drvne industrije, uz čiju se pomoć, smatra Novalić, može računati na dodatna radna mjesta i još veći izvoz.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.