DANI 1059 | 31.08.2018.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Provjeri pa vjeruj. Ili ne?

01.09. - Glavni tekst Gitium fugauga

Predizborna vremena analiza koje se brzo zaboravljaju

Provjeri pa vjeruj. Ili ne?

EKSKLUZIVNO: KO POBJEĐUJE NA IZBORIMA 2018?, najčešći je (nad)naslov iznad različitih predizbornih analiza i anketa. Takvu jednu, pod naslovom Sigurno će doći do promjene na bošnjačkoj političkoj sceni, imali smo prilike vidjeti polovinom augusta.
“Jedan od najvažnijih faktora koji će određivati pojedinačne rezultate četiri trenutno vodeće sarajevske stranke (SBB, SDA, SDP, DF) je profil i domet izborne kampanje njihovih predsjedničkih kandidata”, navodi autor i piše da “mnogo činjenica govori da će nadolazeća izborna kampanja u BiH biti po mnogo čemu unikatna, a izborni rezultati teško predvidivi”. Jasnog zaključka analize (koja završava napomenom da je utemeljena na istraživanju agencije Valicon o sklonostima glasača pred opće izbore 2018., a koje je tokom juna 2018. provedeno na relevantnom uzorku od 2.500 glasača) duge više od četiri strane Dana nema, pod uslovom da to nije predzadnja rečenica: “Nove vrijednosti mogu donijeti samo novi ljudi, lideri budućnosti, usmjereni na evropske norme i tekovine liberalne demokratije, pravne države, socijalnog kapitalizma, sekularizma i antifašizma” i da se ne zna da je Adis Arapović, autor kojeg portal TBT predstavlja samo kao politologa, šef izbornog štaba SBB-a.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.