DANI 1059 | 31.08.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Prikazano dvadeset filmova

01.09. - Glavni tekst 2 ipieniae peeos

Završen 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Prikazano dvadeset filmova

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarac na 19. Mediteran Film Festivalu pripao je filmu Druga stana svega Mile Turajlić. Redateljica, kako je kazao žiri, donosi kroniku nekoliko generacija jedne obitelji u Srbiji koje prerastaju u portret aktivistice u vrijeme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.
Kroz intimni razgovor s majkom o ovom političkom rascjepu Turajlić trasira priču o podijeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti.
Najboljim kratkim dokumentarcem proglašen je film Borba s bikovima, redatelja Jaimea Alekosa. Sniman u Španjolskoj tijekom tri godine, film prikazuje jedinstven pogled na borbu s bikovima te posljedice za životinje koje ulaze u arenu, suosjećajući s njima kroz izraze lica, govor tijela i reakcije.
Žiri u kratkometražnoj konkurenciji naveo je kako se ‘’dokumentarnom filmu Borba s bikovima dodjeljuje glavna nagrada zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode’’.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.