DANI 1059 | 31.08.2018.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

U novembru izložba “Svi heroji BiH 1941-1945”

01.09. - Glavni tekst 1 ipieniae peeos olorum Aqua

Umjetnička grupa IRWIN dolazi u Banjaluku

U novembru izložba “Svi heroji BiH 1941-1945”

Jedna od najpoznatijih, najintrigantnijih i najdugovječnijih umjetničkih grupa ovog regiona, slovenačka grupa IRWIN u novembru ove godine u Muzeju savremene umjetnosti RS-a realizovaće veliki umjetnički projekat „Svi heroji BiH 1941-1945“.
Izložba u MSURS predstavljaće, kako je saopšteno, svojevrsnu umjetničku intervenciju na kolekciju portreta narodnih heroja Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, a ovo je ujedno nastavak saradnje MSURS sa ovom institucijom.
Tim povodom Dušan Mandič i Roman Uranjek, dva člana ovog umjetničkog kolektiva, boravili su ovih dana u Banjaluci i uz tehničku podršku MSURS realizovali prvi dio produkcije ove izuzetno zahtjevne izložbe.
Riječ je o stotinu portreta narodnih heroja NOB-a izrađenih po nalogu vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. U periodu od 1948. do 1953. najznačajniji umjetnici toga vremena izradili su portrete narodnih heroja sa ciljem očuvanja kulta sjećanja poginulih i kulta ličnosti preživjelih heroja.
PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.